Fråga facket Fråga facket

Uttaget av föräldrapenningtillägget ökar - även för pappor

PRESSMEDDELANDE: För fjärde året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå. Men i Västra Götalands län har endast 6,5 procent av papporna tagit ut hela den ersättning som de har rätt till, i Hallands län är det 4,8 procent. Detta kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är 75,6 procent i Västra Götaland och 76,7 procent i Halland. Det visar LOs årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det är positivt att vi även i år ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men det finns mycket mer pengar att hämta. Vi vill särskilt uppmuntra fler pappor att ta ut hela ersättningen och att passa på att vara hemma under barnets första tid. Samtidigt måste arbetsgivare och chefer blir bättre på att underlätta för pappor att vara föräldralediga, säger Bertil Hallén, ordförande LO-distriktet i Västsverige.

Caroline Holmeberg är en av de som använt föräldrapenningtillägget, det har även hennes partner gjort- fullt ut.

- Vi har planerat för det. Det passar bra när man kan fördela föräldradagarna och inte förlora så mycket ekonomiskt på det.

De extra pengarna har ytterligare positiva effekter, det skapar möjligheter till att kunna planera sin föräldraledighet över tid.

- Nu har vi kunnat spara lite dagar att ta ut senare.

Caroline Holmeberg har ytterligare skäl till varför FTP är positivt.

- Jag ser det som en morot för jämställdhet. Det är viktigt för mig och en del av varför jag är fackligt engagerad.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till. LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Västra Götalands län rör det sig om omkring 3700 personer, i Halland omkring 870.
- Det här är en jättebra möjlighet för både mammor och pappor att få en extra slant under barnets första tid. Nu måste fler mammor och pappor måste få kännedom att de kan ansöka om ersättningen, vilket också kan göras retroaktivt, säger Bertil Hallén

Fakta om försäkringen:

Föräldrapenningtillägget ger 10 procent extra för den som är föräldraledig, förutom den ersättning som Försäkringskassan betalar ut. Den som tjänar mer än försäkringskassans tak får 90 procent av lönen som överstiger taket.
Förutsättningen för att få rätt till ersättningen är att den nuvarande arbetsgivaren har kollektivavtal och att den som har arbetat där eller hos någon annan arbetsgivare med kollektivavtal har arbetat där under minst 12 månader de senaste fyra åren. Då omfattas du automatiskt av försäkringen som ger max 180 dagars ersättning under en sammanhållen period. Allt som krävs är att man anmäler till AFA Försäkring.

Läs mer om föräldrapenningtillägget på LOs hemsida 

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.