Fråga facket Fråga facket

Utveckling av Folkkraft

Om oss LO-distriktet i Västsverige har genomfört en förstudie som handlar om att förbättra samverkan mellan folkrörelser för att nå nya målgrupper.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Folkkraft är benämningen på ett nätverk bestående av några organisationer som står arbetarrörelsen nära. Det är LO, ABF, Hyresgästföreningen, Folkets Hus och parker, Verdandi, Unga Örnar och PRO.

En gemensam satsning av och med folkrörelsesverige för att skapa ett varaktigt och hållbart engagemang lokalt där våra organisationer är en självklar samlande kraft runt om i Sverige.

Nätverket möjliggör närmare samarbeten mellan våra organisationer lokalt men även nationellt. Tillsammans kan vi genom ATT vårt understödjande och motiverande arbete bidra positivt till människors liv och vardag. Vi vill fånga det stora engagemang som finns genom att vara nära och närvarande och skapa möten och engagemang samt bidra positivt till samhällsutvecklingen. Detta görs främst genom att man möts och skapar verksamhet lokalt tillsammans.

RAPPORT: UTVECKLING AV FOLKKRAFT
Under 2024 genomförde LO Västsverige en förstudie i samarbete med övriga organisationer i Folkkraft. Den resulterade bland annat i en rapport. Den kan ni ladda ner här!

Nedan följer våra slutsatser och rekommendationer:
Slutsatser
För att nå vår målgrupp, vuxna människor som är långt från arbetsmarknaden, går det inte att jobba på samma sätt som med en målgrupp som är en del av majoritetssamhället. Det gäller i ännu högre grad om målgruppen bor i ett socialt och ekonomiskt eftersatt område.
För att nå målgruppen måste stor vikt läggas på tillitsbyggande. Det innebär ett långsiktigt lokalt engagemang, där mötesplatser mellan målgruppen och majoritetssamhället kan utvecklas och där majoritetssamhällets normer kan förmedlas via samtal som präglas av öppenhet och respekt. De största hindren för att bli en del av majoritetssamhället är ofta av sociologisk natur snarare än materiell, även om boendesituation och trångboddhet självklart också påverkar människors sociala position.
Positiv utveckling är fullt möjlig, men kräver större öppenhet och ett mer kreativt samarbete, där etablerade folkrörelseorganisationer kan stötta gräsrotsinitiativ.
Den sociala problematiken är erkänd av samhället och det finns enorma möjligheter och resurser som är avsatta av olika samhällsaktörer för att hantera problemen. Dessa är dock sällan samordnade och många aktörer använder resurser i parallella spår, som inte sällan skapar kortsiktighet och ökar befolkningens projekttrötthet.
Det finns stor inneboende kraft i lokal organisering, men det bygger på lyhördhet och öppenhet för de lokala förutsättningarna.
För organisationerna i Folkkraft finns stora vinster att göra i samarbete med varandra och även med andra nätverk och föreningar. Men vi blir lätt hemmablinda och använder inte varandras möjligheter. Det beror tyvärr ofta på grund av okunskap om dessa möjligheter. När kunskap och personkännedom finns uppstår också positiva samarbeten. Det gäller på alla nivåer.
Det är därför tydligt att Folkkraft-samarbetet kan vara en mycket bra resurs i arbetet med att öka människors sociala kapital. Det är långsiktig verksamhet i stabila och resursstarka organisationer. Bristen hos organisationerna ligger främst i, att även om infrastruktur finns, så är den lokala förankringen i socialt eftersatta områden svag. Därför behövs ett bredare samarbete med gräsrotsengagerade och andra delar av föreningslivet och civilsamhället.
En nyckel till framgång är att öppna arenor eller mötesplatser. Det handlar om att bjuda in och skapa kunskap och respekt för varandras förutsättningar och mål.
Inte minst är vikten av långsiktighet en oerhört viktig slutsats. Det krävs tid och uthållighet för att bygga tillit och förtroende och det krävs underhåll och resurser för att ständigt rekrytera och utveckla nätverk och verksamheter.
Till sist krävs att samhället tar ett större ansvar för att motverka de processer som skapar parallella samhällsstrukturer och normsystem. På senare år har vikten av repressiva åtgärder mot social oro och kriminalitet hamnat i fokus, före samhällsbyggande och förebyggande åtgärder för långsiktig förändring. Det är förvisso nödvändigt att bekämpa de oacceptabla brottsliga strukturer som växer fram, men för att bekämpa de normsystem som gör dem möjliga krävs ett bättre lokalt samarbete i de socialt och ekonomiskt eftersatta stadsdelarna i våra tätorter.
Om vi på allvar vill nå de som står långt ifrån arbetsmarknaden, främst på grund av sociala orsaker, kort utbildning, språkproblematik, med mera. Då måste vi på allvar öppna för att de ska kunna stärka sig själva och sitt bostadsområde för att bryta de sociala hinder som finns. Det gör vi genom att lokalbefolkning, samt ett lokalt närvarande och aktivt civilsamhälle, samarbetar med myndigheter, näringsliv och kommun för att uppnå en långsiktig förändring.
Folkkraft kan bidra med resurser, kunskaper och mötesplatser för en långsiktigt förbättrad samhällsutveckling.

Förslag
Till Folkkrafts organisationer
1. Öka kunskapen om varandra och andra i lokalsamhället genom utbildning och nätverksträffar på alla nivåer i organisationerna.
2. Öppna tillgängliga lokaler för att möjliggöra mötesplatser för varandras verksamheter.
3. Öka kunskapen om lokalt tillgängliga resurser i varandras verksamheter.
4. Arbeta utifrån lokala förutsättningar och lokalbefolkningens önskemål.
5. Formalisera verksamheten som ska utföras lokalt. Blanda in alla intressenter och skriv ned vad som ska göras och vilka mål som finns med verksamheten.
6. Utgå från att människor behöver sociala verktyg snarare än formell kompetenshöjning för att kunna ta nästa steg mot att bli en del av majoritetssamhället och till exempel närma sig arbetsmarknaden. Bygg tillit.
7. Se utanför era egna organisationers mål. Se på nyttan för samhället i stort.
8. Arbeta långsiktigt och rekrytera hela tiden nya personer som kan bidra till verksamheten.

Till offentliga myndigheter och kommunala instanser
1. Låt civilsamhället arbeta, men skapa nätverk med viktiga aktörer.
2. Ta med andra samhällsaktörer i samarbetet, till exempel lokalt näringsliv.
3. Skapa formaliserade strukturer som bryter gränser mellan myndigheter, civilsamhälle och kommunala förvaltningar.
4. Fördela resurser mellan repressiva åtgärder och förebyggande åtgärder.
5. Bli möjliggörare av förändring och ge mandat till de som kan göra skillnad lokalt.
6. Bidra till förändring genom att öppet och respektfullt delta i dialog med lokalsamhällets representanter.
7. Arbeta långsiktigt.
8. Var modiga. Allt kommer inte att bli perfekt men om man inte prövar och lär sig så kommer inget att lyckas.

AVSIKTSFÖRKLARINGEN
Genom Folkkraft vill organisationerna bli bättre på att lokalt organisera, bilda och bidra till att fler människor får makt över sina liv och möjlighet till inflytande. Genom Folkkraft ska plattformar och mötesplatser skapas som förenar människor med olika bakgrund och över åldersgränser. I Folkkrafts arbete finns också en insikt om att våra egna organisationer behöver utvecklas och öppna upp för fler att engagera sig. Vi behöver bli bättre på att inkludera fler och vara representativ i större omfattning. För att få ökad kraft i denna förändringsresa ska vi tillsammans hitta lokala och konkreta utvecklingsprojekt för att ta oss vidare.

SYFTE OCH MÅL
Folkkrafts målsättning är att skapa ett varaktigt och hållbart engagemang lokalt där våra organisationer är en självklar samlande kraft runt om bland alla orter i Sverige. Folkkrafts syfte är att bidra till en positiv samhällsutveckling, med samarbeten, erfarenhetsutbyten och metodutveckling, framför allt i lokala områden som ska utgå från boende och det lokala föreningslivet. Folkkrafts mål är att motverka segregation och stärka folkrörelserna, genom att stärka organisering och mobilisering lokalt.

ESF-PROJEKET

LO-distriktet genomför med hjälp av övriga organisationer i samarbetet en förstudie för att se hur samverkan kan utvecklas och metoder förbättras för att nå och hjälpa individer som står långt från arbetsmarknaden att närma sig den. Särskilt fokus blir på inkludering och jämställdhet. Det handlar om att skapa tillit och förtroende i lokalsamhällen där relativt få har ett jobb och hitta synergier där våra organisationers kunskaper och resurser kan användas mer effektivt i samverkan än var för sig. Förstudien handlar dels om att kartlägga befintliga strukturer och arbetssätt men också att förbereda för att kunna genomföra aktiviteter med deltagare framöver. Ett mål med förstudien är att kunna sjösätta en större projektansökan framöver som kunde genomföras på många orter i landet.