Fråga facket Fråga facket

Ett år som Årets skyddsombud

Elizabeth Laursen är undersköterska på Åkerhus äldreboende i Västra Frölunda i Göteborg och 2020 fick hon priset Årets skyddsombud av LO-distriktet i Västsverige. Hon fick det för sin enträgna kamp för säker arbetsmiljö under corona.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Elizabeth Laursen när hon fick ta emot priset Årets skyddsombud 2021
Elizabeth Laursen när hon fick ta emot priset Årets skyddsombud 2021

Priset ledde bland annat till stor medial uppmärksamhet och vi passade på att intervjua Elizabeth när det har gått ett år sedan hon fick utmärkelsen.

- Hur har året varit?

- Väldigt omvälvande. Det var otroligt roligt och överraskande med priset och uppmärksamheten, jag fick göra massor av intervjuer. Hela förra året var egentligen helt galet. Både med medieuppmärksamheten men också hur min arbetsgivare hanterade corona-situationen. Jag mötte kollegor som var så rädda så de grät ibland medan cheferna bara sa att corona inte smittade så länge någon inte hostade dig rätt i ansiktet. Det fanns ju ingen skyddsutrustning och trots det så skickade man personal mellan olika avdelningar med risk för smitta. Istället för att ta medarbetarna på allvar så försökte ledningen tysta ned kritiken. Det var jättetufft. Men jag fick hela tiden fullt stöd av ombudsmännen så jag var inte helt ensam.

- Men det var jätteroligt att få priset! Säger Elizabeth.

- Idag är det skyddsombudens dag, får skyddsombuden tillräckligt med uppmärksamhet tycker du?

- Nej det tycker jag inte, vi får mer spott och spe om jag ska vara ärlig. Det är inte många som vill vara skyddsombud idag för man står i frontlinjen. Men med tiden lär man sig att hantera svåra frågor, men det är jättesynd att det inte är fler som vill vara skyddsombud. Brinner man för arbetsmiljö är det bästa sättet att påverka, säger Elizabeth.

- Varför vill du vara skyddsombud?

För att det är en bra möjlighet att påverka sin arbetsmiljö och finns inte vi så kan arbetsgivaren göra som de vill. Däremot hade det varit bra med mer stöd och utbildningar fortlöpande, nu är det för glest mellan utbildningstillfällena.

- Vilken är den viktigaste frågan för dig just nu inom arbetsmiljö?

- De viktigaste frågorna skiftar hela tiden, just nu är det att man ska ta rast när man vill. Arbetsskor som vi tjatar om år ut och år in. Och bort med ryggpassen då man jobbar sen kväll och sedan tidig morgon, det borde ju kunna gå att få bort. Och centraliseringen av Timecare  i Götebors stad(schemaläggning) och man får mindre möjlighet att påverka sitt eget schema, det har vi fått alldeles för lite information kring, säger Elizabeth.

 

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.