Fråga facket Fråga facket

300 i arbetsprogram utan ersättning i Halland

Fackligt och politiskt Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd, det visar en rapport från LO-distriktet i Västsverige. I Halland deltog över 300 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd. Antalet utan aktivitetsstöd i fas 3 ökade till 35 personer, en ökning med 20 procent sedan 2010. Samtidigt tvingades 1 190 leva på ekonomiskt bistånd (socialbidrag) från kommunerna på grund av arbetslöshet. Men det är anhöriga som får dra det tyngsta lasset för alla som saknar eller har låg ersättning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det är en obehaglig nymodighet i Sverige att arbetslösa som deltar i arbetsmarknadsprogram inte ens får aktivitetsstöd. Sedan regeringen införde en bortre tidsgräns i aktivitetsstödet och gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättningen, ser vi att allt fler inte ens får den lägsta ersättningen i aktivitetsstödet. Det är i första hand anhöriga som får ta smällen, men det drabbar också kommunernas budgetar, säger Krister Andersson, förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige.    

Det var i samband med införandet av fas 3 år 2007 som regeringen skapade en bortre parantes i aktivitetsstödet, som innebar att personer som inte lyckats kvalificera sig till a-kasseersättning förlorar sitt aktivitetsstöd efter 450 dagar. Eftersom regeringen samma år gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning, är det nu allt fler av deltagarna i arbetsmarknadsprogram som inte ens får aktivitetsstödet på 223 kronor om dagen.

- För att fler ska kunna få en skälig ersättning måste regeringen förbättra möjligheten att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller inte minst vuxna, som drabbades särskilt hårt när regeringen avskaffade studerandevillkoret. Att studera innebär att man förbättrar sina chanser att få jobb, och då är det logiskt att den som utbildat sig också kan få ersättning i övergången från studier till arbete, säger Krister Andersson.   

- I juni är det två år sedan riksdagen beslutade om att stoppa anvisningarna till fas 3, men ändå vägrar regeringen att göra något. Istället fortsätter fas 3 att växa som en gökunge på Arbetsförmedlingen. Vi vill att deltagarna i fas 3 istället erbjuds subventionerade anställningar. Här bör taket höjas i lönesubventionerna så att fler jobb blir möjliga i befintliga lönelägen, säger Krister Andersson.

 

Läs hela rapporten:
300 i arbetsprogram utan ersättning i Halland (PDF)


Krister Andersson

Förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige
Tel: 031-774 30 59, 0705- 41 98 27
E-post: krister.andersson@lo.se

Sandra Rensfeldt
Pressekreterare LO-distriktet i Västsverige
Tel: 031-774 30 62, 0768- 30 30 74
E-post: sandra.rensfeldt@lo.se