Fråga facket Fråga facket

Vi som arbetar med våra kroppar

Människor från arbetarklass syns sällan i medierna. Det var en av utgångspunkterna när utställningen Vi som arbetar med våra kroppar tog form.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

 I utställningen har Annica Carlsson Bergdahl, journalist, och fotograf Elisabeth Ohlsson fotograferat och intervjuat 33 personer som arbetar med sina kroppar. En av de som är med i projektet är Jessica Sahlström som arbetar på Coop i Skara och även sitter i LO-distriktet i Västsveriges styrelse.

- Ja från början så var det helt enkelt så att jag fick mejl från ABF som sökte en person till något foto-projekt. Beskrivningen på personen var att de sökte en äldre kassörska från Skaraborg. Det stämmer ju in på mig! tänkte jag och på den vägen är det, säger Jessica.

Man är inte så van att bli lyssnad på

Bland det första som hon fick göra var att bli intervjuad på telefon, även om de senare också möttes fysiskt på coronasäkert avstånd.

- Det är så häftigt att prata med Annica, hon lyssnar verkligen på allt man säger och ställer motfrågor så man måste tänka till. Man är inte van vid att bli lyssnad på, på det sättet, säger Jessica.

Fotomodell för en dag

Fotografen Elisabeth Ohlsson är en av Sveriges mest kända fotografer, bland annat genom utställningen Ecce Homo, men trots det tyckte Jessica att det kändes naturligt att bli fotograferad av henne.

- Det var kul att vara fotomodell för en dag! Och sedan kände jag henne lite sedan tidigare bland annat för att hon är från Skaraborg och för att vi haft kontakt via Instagram där jag följer henne och gillar hennes bilder. Så det kändes helt naturligt.

Slitigt men inte skitigt

Att skildra arbetaryrken i modern tid är inte så vanligt. Ofta är det äldre filmer i skitiga miljöer som tar fasta på till exempel udda namn och annat som förekom på arbetsplatsen. Men nu är de flesta arbetaryrken lika rena som vilket annat jobb som helst.

- Det är ju inte skitigt längre, men vi sliter ut våra kroppar på samma sätt som då, säger Jessica.

- Nu ser jag mest fram emot att se utställningen på plats, fick en bild skickad till mig häromdagen där jag är med på den fem gånger fem stor vepa! Så att gå från gammal tant i kassan till kulturyttring känns både skithäftigt och läskigt.

Länk till projektet: http://rotproduktion.se/vi-som-arbetar-med-vara-kroppar/#

 

 

 

 

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.