Fråga facket Fråga facket

Uttalande från LO-distriktet i Västsveriges höstmöte 2020

När Coronapandemin drabbar samhället står LOs medlemmar i första linjen. I sjukvården, äldreomsorgen, kollektivtrafiken, handeln, barnomsorgen och på lunchrestaurangerna.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Några av de drygt hundra deltagarna på LO-distriktets digitala års- och höstmöte 11 november 2020.
Några av de drygt hundra deltagarna på LO-distriktets digitala års- och höstmöte 11 november 2020.

 

Regeringen har agerat kraftfullt för att rädda jobb och företag och det har antagligen räddat hundratusentals jobb under 2020. Det är mycket bra att åtgärderna förlängs. Tyvärr hjälper det inte de med otrygga anställningar. De slipper bli fattiga med en något mer anständig A-kassa tack vare regeringen. Men deras jobb är borta.

Nu går Coronapandemin in i ett ny våg av smittspridning. Det är återigen LOs medlemmar som står i frontlinjen. Det är också LO medlemmars jobb som är hotade.
Tusentals jobb har redan försvunnit. Många fler är varslade. Vi hör berättelser från runtom i LO-distriktet hur pandemin slår. Hur människor drabbas. I gränshandeln. I hotellnäringen. På flygplatsen. Alla jobb som är beroende av att människor kan färdas fritt i Sverige och Europa är hotade. Tills vi kan leva som förut igen.

Men. Alla de som har blivit av med ett jobb kommer inte kunna att få tillbaka det när pandemin blåser över. Arbetsmarknaden förändras oerhört snabbt.
Därför behövs resurser i alla Västsveriges 55 kommuner för att snabbt hjälpa människor tillbaka i jobb. Det behövs utbildning, coachning, stöd. Det kommer att behövas en närvarande och aktiv Arbetsförmedling och en aktiv arbetsmarknadspolitik för omställning. Vi kräver mer av regeringen.

Framförallt behövs det mer trygghet på arbetsmarknaden, inte mindre. Nu ser vi hur arbetsgivarna sorterar människor. Hur de tillfälliga och oreglerade anställningarna ökar. Hur framförallt unga människor och de som har varit mycket länge på arbetsmarknaden inte längre får plats.

Därför vill LO-distriktet i Västsverige uppmana politiker att se vad Sverige behöver efter krisen. För en bättre framtid för vanligt folk. Vi vill ha tryggare anställningar. Vi vill ha bättre möjligheter till omställning. Vi vill ha en arbetsmiljö som skyddar oss. Vi vill ha en sjukförsäkring värd namnet och pensioner som går att leva på.
Det är inte för mycket begärt.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.