Fråga facket Fråga facket

Två dagar i Västsverige med Therése Guovelin

Äntligen! Det är ordet som svävar i luften när LOs vice ordförande är tillbaka för att besöka arbetsplatser och LO-aktiva i Västsverige. Vi följde Therese Guovelin under två dagar i Borås och Göteborg 22 och 23 mars 2022.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Therese Guovelin i Borås och Göteborg 22-23 mars 2022
Therese Guovelin i Borås och Göteborg 22-23 mars 2022 kollage

Det var en riktig högtidsstund när vi rullade in på parkerningen på Ellos i Borås. Det var första gången efter pandemin som vi var på ledningsturné i Västsverige. LOs vice ordförande Therese Guovelin var på plats för att träffa Handelsklubben på Ellos. 

Resan från ett klassiskt postorderföretag till ett modernt E-handelsföretag har tagit några år för Ellos men idag kan man sortera 100 000 artiklar i timman i sitt 70 000 kvadratmeter stora lager i Viared utanför Borås. Men många av trotjänarna är ändå kvar. I Handelsklubbens styrelse är det bara två som har anställts på 2000-talet. Ordföranden Åsa Tobrant berättar stolt om både företaget och det fackliga arbetet där man har lyckats att ha en 90-procentig anslutningsgrad bland de kollektivanställda. Efter en rejäl topp under pandemin har tempot nu skjunkit lite, som det brukar göra under senvintern. Men även om det är mycket som är bra så har även Ellos drabbats av organisationskonsulternas iver och lagerarbetet har blivit mer styrt nu än tidigare. De vittnar också om ökad andel bemanningsanställda i företaget och berättar att bemanning har ersatt provanställning i flera av lagren i Viared. Lite prat om valet, LOs maktutbildning och helasvaret.se hanns också med förstås. - Håll ihop! var det viktiga budskap som Therese fick med sig till LOs styrelse från det här besöket.

Från Handels och jättelager till IF Metall och årsmöte för Sjuhäradsavdelningen. Här höll Therese ett anförande för de samlade ombuden. Mötesvanan sitter i väggarna när våra fackliga organisationer kallar till möten. Allt är förberett, till och med det oförutsedda. Den enda plumpen i protokollet var att de obiligatoriska mackorna var väl svåra att äta snyggt.
Anförandet handlar om vad som står på spel. Om demokrati och frihet i en turbulent tid. Hur viktigt det är att markera mot SDs rasism när de delar upp flyktingar efter nationalitet. Hur skör demokratin kan vara och att den måste vinnas varje dag. Men också om framtidstro i Sjuhärad. Om jätteinvesteringar och ökande medlemsantal. Om hur viktigt det var med en regering som förstod hur viktigt det var att rädda jobben när krisen knackade på dörren våren 2020. Och hur viktigt det är med en regering som vill LO-medlemmarnas bästa även efter höstens val.

Boråsbenet på Therese Guovelins turné avslutades med en träff med LO-facken och fackligt och poltiskt aktiva i Borås. Där pratades det om den fackliga valrörelsen och planerades inför höstens val. Hur viktigt det är att vi håller ihop och hjälps åt från gräsrot till ordförande och tillbaka. Hur viktigt det är att vi är många fackligt aktiva inom politiken.

Dag 2 på turnén inleddes med frukostmöte med det facklig-politiska utskottet i Göteborgs partidistrikt. Mer prat om den fackliga valrörelsen och helasvaret.se. Samt samtal om de särskilda utmaningar och möjligheter som finns i Göteborg idag.

Mer fika blev det i Kallebäck där Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Fastighets fick ett besök. Byggnads regionstyrelse var på plats och samtalet handlade mycket om vägar framåt. Om att minska SDs andel av rösterna och vad som krävs för att få en arbetarvänlig politik efter valet.

Lunch intogs på LO-distriktet. Här sammanstrålade Therese med LOs nya chefsekonom Laura Hartman som ville veta mer om hur LO-distriktet arbetade, om Västlänken och hur LO-ekonomernas arbete ska kunna stötta LO-distrikten i sitt uppdrag. 

Därefter avslutades turnén på Volvo Cars verkstadsklubb på Torslandaverken. Samtal om arbetsmiljö, globala utmaningar när fabriken tvingas stänga på grund av materialbrist och den gröna omställningen med elbilar och batterifabrik runt hörnet. Och så valet förstås.

En kort sammanfattning är att det blev en fullmatad resa. Härligt att vara ute i verksamheterna och träffas på riktigt. Där det lilla samtalet över kaffekoppen kan vara lika värdefullt som anförandet inför hundratals människor. Stort tack till Therese Guovelin att vi fick följa med.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.