Fråga facket Fråga facket

Tufft när Semper i Götene lägger ner

Häromdagen drabbades de 190 anställda på Semper i Götene av ett chockbesked. Fabriken ska läggas ner och produktionen flyttar utomlands. Semper har funnits i Götene i 85 år och tillverkar bland annat välling och modersmjölksersättning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktets vice ordförande Lena O Jenemark och Anna Widell från Livs
LO-distriktets vice ordförande Lena O Jenemark och Anna Widell från Livs

- Det här är oerhört tufft för Livs medlemmar och övriga anställda och beslutet känns helt fel. De har nyligen gjort stora investeringar i anläggningen och verksamheten är lönsam, säger Lena O Jenemark, LO-distriktets vice ordförande.
Nu väntar facket på rapporten från en löntagarkonsult som bedömer möjligheten att ha kvar verksamheten.
- Det är klart att vi hoppas att de ändrar sig, men det är ett tunt hopp, säger Anna Widell från Livs på Semper.
I en liten kommun som Götene gör fabriken med underleverantörer och kringverksamheter stor skillnad. Nu kommer det krävas att alla aktörer gör sitt för att hitta ny sysselsättning till de som nu drabbas av nedläggningen.
- Vi har redan börjat prata med omställningsorganisationen TSL och det är klart att en del av våra medlemmar borde kunna ställa om till att arbeta i tillverkningsindustri istället, det är nog ganska lika processer, säger Anna Widell.
Skaraborg drabbas just nu hårt av krisen i byggbranschen och träindustrin är i en bråddjup efterfrågesvacka vilket drabbar både köksbyggare och småhusbyggare. Nedläggningen av Semper sätter ytterligare press på arbetsmarknaden.
- Inom ett par år ser vi stora behov av arbetskraft till exempel i batterifabriken i Mariestad och utbyggnaden av Metsä Tissue, så framtiden för Skaraborg ser ganska ljus ut men just nu är det svårt, säger Lena O Jenemark.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.