Fråga facket Fråga facket

Stora klasskillnader i semester- och fritidsvanor

Var tredje arbetare hade varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn år 2018. Bland tjänstemän var motsvarande var sjätte person. Klasskillnaden är tydlig i vad människor gör på sin semester och fritid och skillnaden har ökat de tio senaste åren.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Pressmeddelande 26 juni

Stora klasskillnader i semestervanor

År 2018 hade 33 procent av arbetarna varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus eller husvagn under sin semester. Bland tjänstemän var motsvarande andel 15 procent. Det visar en ny rapport som LO presenterar idag.

- Det här är ett kvitto på att ojämlikheten är för stor i Sverige. Allt för många tvingas stanna hemma på semestern av ekonomiska skäl, säger LO Västsveriges ordförande Christine Marttila.

Rapporten visar även stora klasskillnader i andra fritidsvanor som exempelvis att läsa böcker, gå på teater, motionera. Den enda fritidssysslan där arbetare är jämlika med tjänstemännen är sociala medier, enligt rapporten.

-För att kunna planera och ha råd med både semester och en aktiv fritid krävs bland annat fler fasta jobb och fler heltider. De otrygga anställningarna måste bort, säger Christine Marttila

Rapporten bygger på en bearbetning av Statistiska centralbyråns undersökningar om levnadsförhållanden.

Läs mer om skillnaderna i semester och fritidsvanor här!

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.