Fråga facket Fråga facket

Sjukskrivna går miste om tusentals kronor

Den kollektivavtalade Avtalsgruppsförsäkringen (AGS) kan ge ersättning på tio procent av lönen vid sjukfrånvaro längre än 14 dagar. Många fler än idag skulle kunna nyttja försäkringen och därmed få tusentals kronor mer i plånboken, enligt en ny rapport som LO släpper idag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Drygt 1,5 miljoner arbetstagare arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som innehåller AGS som en av flera kollektivavtalade försäkringar. Ersättning bygger på att den anställde eller arbetsgivaren anmäler sjukfrånvaron till AFA Försäkring – något som ofta missas, visar rapporten.

- När jag bröt min fot så fick jag i tre månader 10% utöver sjukförsäkringen genom AGS. Det var en stor hjälp att inte förlora så mycket ekonomi under den tiden, säger Maria Zachariasson, medlem i Hotell- och restaurangfacket.
- Många blir positivt överraskade av att den här försäkringen existerar. Det är välkomna pengar för en person som länge tvingats leva på sparkontot, säger Dan Gabrielsson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

De senaste sju åren har AGS betalat ut totalt 21 miljarder. LO genomför nu en kampanj för att för att få ännu fler att nyttja försäkringen. Bland annat sprids information om möjligheten att söka ersättning retroaktivt.
- Det är aldrig för sent att anmäla tidigare sjukperioder. AGS-ersättning betalas ut även ut retroaktivt. Detsamma gäller om någon missat att söka ersättning för det som tidigare kallades för sjukbidrag eller förtidspension, säger Dan Gabrielsson.

I rapporten framkommer även att omkring 73 000 ärenden lämnats in i Västsverige (Västra Götalands och Hallands län) för perioden 2010 - 2016. Rapporten tittar också närmare på bland annat diagnoser och uttag mellan könen.

Läs hela rapporten.

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.