Fråga facket Fråga facket

Regionala centrum mot arbetslivskriminalitet

23 februari presenterade regeringen tillsammans med LO ett förslag om regionala centrum mot arbetslivskriminalitet. Ett steg i rätt riktning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Christine Marttila
Christine Marttila

PRESSMEDDELANDE

Dagens besked från arbetsmarknadsdepartementet om regionala center mot arbetslivskriminalitet är ett viktigt steg att på allvar bekämpa organiserad brottslighet och social dumpning.

Det innebär att fler som jobbar i Västra Götaland får chansen till rätt lön och schysta villkor. Vi vill ha ett slut på utnyttjande av människors arbetskraft. Ett slut på att använda skattebetalarnas pengar till kriminell verksamhet och ett bättre försvar för den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Christine Marttila, ordförande för LO Västsverige.

Ett regionalt centrum mot arbetslivskriminalitet skapar förutsättningar för snabbare insatser och bättre samordning mellan myndigheter.

Många branscher är drabbade. Städ, restaurang, transport, assistans och bygg för att nämna några. Så här kan vi inte ha det. Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare, företag som sköter sig som riskerar att konkurreras ut och för samhället i stort. I grunden är arbetslivskriminaliteten faktiskt systemhotande. För vår arbetsmarknadsmodell, men också för vår välfärdsmodell, säger Christine Marttila.

Det är som alltid de mest utsatta som blir offer för arbetslivskriminaliteten.

Människor utnyttjas, de blir lurade till Sverige men hamnar i slavliknande förhållanden. Det förekommer i många branscher och problemet växer. Det här handlar om de lägst betalda arbetena, de slitigaste och de skitigaste. Ett regionalt center mot arbetslivskriminalitet ger oss förutsättningar att samarbeta med myndigheterna på ett nytt och förbättrat sätt för att hjälpa dessa arbetare, säger Christine Marttila.

Regeringens pressmeddelande hittar ni här.

 
Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.