Fråga facket Fråga facket

Regeringens beslut räddar tusentals jobb!

Regeringens beslut räddar tusentals jobb! LO-distriktets ordförande Christine Marttila kommenterar regeringens beslut den 11 november 2020.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktets ordförande Christine Marttila och Finansminister Magdalena Andersson (bilden är ett montage)
LO-distriktets ordförande Christine Marttila och Finansminister Magdalena Andersson (bilden är ett montage)

Det är mycket välkommet att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu förlänger korttidspermitteringar och företagsstöd.
När smittspridningen ökar i samhället innebär det att hårt drabbade branscher nu får en möjlighet att övervintra.

- Det här är viktigt. Inte bara för företagen men också de som jobbar i företagen. Det här beslutet kommer rädda tusentals jobb i utsatta branscher.

Men alla jobb kommer inte att komma tillbaka. Därför krävs ytterligare samhällsinsatser. Men kommunerna jobbar hårt med att begränsa smittspridning och behöver hjälp.

- Nu måste staten hjälpa kommunerna med sitt omställningsarbete. Det handlar om att ge Arbetsförmedlingen ett tydligare uppdrag och att andra myndigheter och organisationer kan stötta kommunerna med resurser och insatser för att hjälpa de som inte har jobbet kvar när krisen är över.

LO-distriktet i Västsverige är extra nöjda för att det här innebär respit för de gränskommuner som har blivit dubbelt drabbade under Coronapandemin, något vi har engagerat oss starkt i.

- Regeringens beslut innebär att Strömstad och gränskommunerna i Dalsland får lite andrum. Norges politiska beslut drabbar hårdare på svenska sidan än den norska. Till sommaren kan vi förhoppningsvis se normaliserade förhållanden till våra norska grannar.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.