Det nybildade rådets huvuduppgift är att bidra till att de tre huvudorganisationerna inom privat sektor kan göra gemensamma ställningstaganden kring lagstiftning på EU-nivå. Genom att verka för partsgemensamma ställningstaganden vill parterna värna kollektivavtalets ställning och den svenska arbetsmarknadsmodellen.
– Vi har en svensk modell som fungerar väldigt bra. Genom rådet kan vi arbeta ännu mer långsiktigt för att tillvarata våra gemensamma intressen när det gäller arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO.
Orsaken till bildandet av rådet är den ökade omfattning av lagstiftning och andra initiativ från EU som påverkar arbetsmarknadsområdet.
– EU-medlemskapet är positivt för företagen och för medarbetarna, men EU-kommissionens många initiativ till lagstiftning utsätter den svenska kollektivavtalsmodellen för allt större påfrestningar. Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet, säger Peter Jeppsson, vice vd, Svenskt Näringsliv.
Arbetsmarknadens EU-råd bildades 1 oktober och består av sex företrädare för Svenskt Näringsliv, varav fem från medlemsorganisationerna, och fem vardera från LO och PTK. Rådet ska sammanträda minst fyra gånger per år, eller när någon av parterna så begär, och arbetet ska baseras på konsensus. Ett utskott som ska bereda frågor kommer att utses.
Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.