Fråga facket Fråga facket

Ny ordförande på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalens folkhögskola - Ingrid Andreae

Ingrid Andreae, till vardags ombudsman på LO-distriktet är nyvald ordförande för VSAF (Viskadalens Folkhögskola och Arbetarrörelsens Folkhögskola i Göteborg (AFIG)). Här får ni läsa lite om hennes tankar kring uppdraget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Grattis till uppdraget!
- Tack, det känns väldigt roligt och ärofyllt. Viskadalen är en fin folkhögskola med en fin historia. Den är viktig att ha med sig in i arbetet med att fortsätta utveckla nya arbetssätt. Men folkbildningen är grunden och att det är arbetarrörelsens folkhögskola, det ska synas. Det ska inte vara som vilken kursgård som helst.

Hur ser du på framtiden för Viskadalen och AFIG?

- Vi är och ska vara Sveriges största rörelsefolkhögskola. Och hälften av uppdragen kommer från våra ägare. Det är jättebra att de är med och styr skolans utveckling.

På Afig har vi just nu väldigt högt söktryck. Det är många som insett värdet av en gymnasieexamen eller som vill komma vidare. På Viskadalen har vi några yrkesutbildningar, till exempel till undersköterska. Ett yrke det finns stor brist på utbildad personal och i princip alla får jobb efter examen. Men det finns också utbildning till socialpedagog och en polispreparandutbildning för de som behöver komplettera sin ansökan till polishögskolan i Borås. Det är stort söktryck även på dessa utbildningar.

Den tredje delen är de fackliga och politiska utbildningarna som oftast genomförs på vår kursgård. Där väntar alla nu på att få välkomna tillbaka deltagare till en nyrenoverad kursgård. Nu är bland annat restaurangen helt renoverad och vi längtar att få fylla den med kursdeltagare.

Vad är det viktigaste som ska hända nu?

- Det är att fortsätta utbilda arbetarrörelsen i demokratifrågor. Både praktiskt och idémässigt. Här samarbetar vi tex med Tankesmedjan Tiden. VI har en studiekommitté för de politiska utbildningarna, som planerar och genomför en mängd olika utbildningar. Nu ska det rekryteras deltagare till höstens kurser.

Finns det något särskilt som du vill lyfta fram?

- Det är en speciell pedagogik på folkhögskolan och våra lärare är väldigt duktiga på den. Folkbildning handlar om att anpassa kurserna efter deltagarnas förutsättningar och behov, men utan att göra avkall på kunskaperna. Många människor kan vittna om hur viktig tiden på folkhögskola har varit, och hur mycket det betytt i deras liv för att komma vidare.

 

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.