Jobb med schysta villkor
Men det är inte jobb till vilket pris som helst som är i fokus. Det är att stärka människors möjlighet att få en fast etablering på den svenska arbetsmarknaden. Idag är redan en stor del av arbetsmarknaden otrygg med många deltidsanställningar och olika typer av visstidskontrakt. Inte minst gäller det kvinnor inom Kommunal, Handels och Hotell och restaurangfacket (HRF). Något Therése Guovelin, ordförande i HRF, påpekade under seminariet. Det är inte mer av det som behövs utan istället att rusta människor att ta de jobb där det redan i dag saknas utbildade människor, t.ex. busschaufförer eller många kategorier av vårdpersonal.
Snabbspår in på arbetsmarknaden
En oerhört viktig sak nya människor i Sverige behöver, är snabba vägar in på arbetsmarknaden. Det behövs därför språkundervisning redan under asyltiden, något som nu är på gång, enligt Johan Büser (S), riksdagsledamot som var med i panelen.
Ändra fokus
Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet lyfte att främlingsfientligheten hela tiden har funnits i samhället men det är först när konflikten mellan arbete och kapital blir otydlig som den får plats att växa som rörelse. Han efterlyser därför ett större fokus från arbetarrörelsen på att lyfta blicken till mer klassiska samhällskonflikter mellan de som har kreditvärdighet och de växande grupper som saknar den.
Tjugo förslag från LO
LO-distriktets Anna Palmér lyfte vikten av att se det positiva. Att visa att det är möjligt att etablera både unga och nyanlända om vi vill. För att göra det är de över tjugo förslag som lämnas i rapporten Etablerad en bra utgångspunkt för beslutsfattare i hela landet.
Läs rapporten i sin helhet här.
Felicia Waernqvist- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.