Detta innebär att fler kommer att få tillgång till utbildningar och omställning under krisen.
- Vi vet sedan tidigare kriser på arbetsmarknaden att en aktiv arbetsmarknadspolitik med kraftfulla insatser leder till snabbare återhämtning, säger Christine Marttila som är ordförande för LO-distriktet i Västsverige.
Bland åtgärderna finns att staten i högre grad finansierar utbildningar som tidigare krävde högre medfinansiering från kommunerna.
- Detta frigör ju resurser till kommunerna. Samtidigt som man kan hålla uppe kvaliteten inom välfärden så kan invånarna fort- eller ombilda sig och stå redo när saker och ting börjar stabiliseras.
Något som man inte kan veta än, men som ju kan vara en förhoppning, är att fler väljer att utbilda sig mot de bristyrken vi har i Sverige. Många av dom inom LO-yrkena som till exempel svetsare och undersköterska.
- Sverige behöver oss. Att det är brist på vårdpersonal, trots att bemanningen är maximalt nedbantad, märks när samhället fungerar som normalt. I en extrem situation som denna blir det än mer uppenbart att vi behöver fler utbildade inom vård och omsorg, säger Christine Marttila.
HÖJD A-KASSA
- Höjningen av a-kassans grundbelopp räddar människor från fattigdom. Det gör även de upplättade villkoren för att ha rätt till a-kassa, säger Christine Marttila.
- Detta har så klart enorm betydelse för individen men också för hela samhället. De personer som med de nya reglerna får rätt till en högre ersättning hade ju annars fått söka försörjningsstöd för att klara sig. Och eftersom det är kommunerna som står för kostnaderna för försörjningsstöd så innebär även detta att de kommunala skattepengarna kan gå till vård, skola och omsorg. Det känns bra med en regering som tänker långsiktigt och inte puttar över kostnaderna till kommunerna, det kommer innebära att kommunerna inte kommer vara lika tömda på resurser när det vänder, säger Christine Marttila.
Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.