Fråga facket Fråga facket

Har vi råd att bo här?

Bostadspolitisk rapport: Boendesituationen är i dag problematisk för många grupper. Att flytta för till exempel arbete, relationer eller på grund av nya familjeomständigheter är svårt för många hushåll. Problemen på bostadsmarknaden befäster ojämlika strukturer och minskar människors frihet att leva sina liv som de skulle önska.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs jämlikhetsutredning presenterar sin 8e delrapport om boende. Den visar att för en ensamstående arbetare är det svårt att ha möjlighet att köpa en bostad i nästan hela landet. Det kan till och med vara svårt för ett hushåll med två normala LO-inkomster att ha råd och möjlighet att köpa ett boende i en storstadsregion. Dessutom är kötiderna till hyresbostäder orimligt långa i nästan hela landet.

I denna rapport analyseras möjligheterna att hyra eller köpa ett boende runt om i Sverige för ett antal typhushåll. Rapporten visar att kombinationen av höga priser, långa kötider och exkluderande regelverk och riktlinjer gör att allt fler individer och hushåll möter en bostadsmarknad som inte erbjuder dem något bra alternativ.

Om det tidigare var svårt för låginkomsttagare att få tillgång till ett bra boende så är det i dag också allt större delar av medelinkomsttagarna som, framför allt i storstäderna, möter en i alla fall delvis stängd bostadsmarknad.

Rapporten är skriven av Ragnar Bengtsson, frilansande skribent med en master i nationalekonomi från Stockholms universitet. Rapporten är en del av LOs Jämlikhetsutredning.

Ladda ned rapporten Har vi råd att bo här? (pdf)

 

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.