Fråga facket Fråga facket

Hallå där, Bengt Forsling!

Ny chef på LO-distriktet i Västsverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vem är du?

Jag är en kille som fyller 49 år i oktober. Bor i Bollebygd med min sambo Beatrice. Jag har två egna barn en kille och en tjej och min sambo har två grabbar. Vår fritid går åt till att följa barnen i deras idrottsutövande. Själva gillar vi att resa och att umgås med våra vänner när tid ges för detta. Jag gillar att fotografera, fiska och inte minst att stötta världens bästa idrottsförening IFK Göteborg.

Men mitt fackliga arbete är också min fritid. Jag fick mitt första fackliga uppdrag 1987 på SKF i Göteborg. Där var jag kvar till september 2000 då jag började som ombudsman på Metall 41:an i Göteborg. Efter 13 år där fick jag erbjudande om att bli kommunikationschef på IF Metalls förbundskontor. Ett oerhört viktigt och spännande arbete som jag nu haft i fyra år. Att ha ansvarat för kommunikationen under två kongresser, två avtalsrörelser, två valrörelser samt tre Almedalsveckor har utvecklat mig enormt mycket.

Varför sökte du den här tjänsten?

När jag såg att LO distriktet i Västsverige sökte en ny chef så attraherades jag mycket av att söka den tjänsten. Under mina år i Göteborg på Metall som blev IF Metall 206 arbetade jag mycket tvärfackligt och hade uppdrag inom Folkhögskolorna Viskadalen och AFIG. Jag satt även i styrelserna för GAF och ABF. Och deltog inom LO distriktets tvärfackliga studie, näringspolitiska- och ungdomsverksamhet. Men det som jag mest ser fram emot är att på allvar vara en del i att utveckla LOs roll inom arbetsmarknadspolitiken där vi ska skapa möjligheter till kompetensutveckling och vara ledande inom arbetsmarknadspolitiken för de 260 000 medlemmarna som finns inom distriktets område. Under 2008-2009 var det med stor frustration jag var aktiv med exakt dessa frågorna i Västra Götaland och på riksnivå. Att ha en kompetensförsörjning som matchar mot arbetsmarknaden är viktigt för hela vår region. Här måste regering och andra aktörer lyssna på vårt distrikt när vi påtalar utvecklingsområden.

Ett annat område jag vill se utvecklas är att synliggöra LO distriktet i opinionsbildningen hos politiker, allmänhet och inte minst hos människor som ska in på arbetsmarknaden. Och inför valet 2018 så känns det extra viktigt att opinionsbilda för arbetarrörelsen – vi måste sätta stopp för Sverigedemokraterna.

När börjar du?

Det blev klart idag den 31 maj att jag fått jobbet. Och vi har inte satt datum för övergången från IF Metall till LO så några exakta datum för detta är inte klart i dagsläget.


Vad ser du mest fram emot?

Att få komma ”hem” till Västsverige för att arbeta och träffa alla härliga aktiva människor som gör skillnad varje dag i sina fackliga uppdrag. Alla med målet att förbättra medlemmarnas vardag. Samt att slipa låta SJ och trafikverket bestämma längden på mina arbetsdagar.

 

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.