Fråga facket Fråga facket

Framtid i fokus på Gymnasiemässan

I LOs monter på Gymnasiemässan fick eleverna chansen att ställa frågor om löner och sommarjobb. Vi pratade om kollektivavtalets betydelse och testade ungdomarnas kunskaper i "Jobbtipset". Priset för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv delades ut av gymnasie- och kunskapslyftsminister, Aida Hadzialic (S).


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs monter var välbesökt under de tre dagarna.
LOs monter var välbesökt under de tre dagarna. Foto: Felicia Waernqvist

Kunskap om facket även i lägre åldrar

Årets Gymnasiemässa i Göteborg lockade tusentals blivande gymnasieelever. Under tre fartfyllda dagar var gymnasieskolor, studie- och yrkesvägledare och arbetslivet på plats för att vägleda ungdomarna genom djungeln av utbildningar.

Som en av de totalt 117 utställarna var LO-distriktet på plats för att informera om rättigheter på arbetsmarknaden.

- Många av ungdomarna arbetar extra på helger och sommarlov, då är det jätteviktigt att de känner till vilken lön och vilka villkor som gäller, säger Leif Andersson, ombudsman på LO-distriktet i Västsverige.

Pris för lyckad samverkan

Priset Utmärkelsen, för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv i Västsverige, gick till Sjumilaskolan i Göteborg, Elof Lindälvs gymnasiesärskola i Kungsbacka och Speed Group i Borås. På plats för att inviga prisutdelningen och dela ut Utmärkelsen var gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Nytt för i år är att de vinnande skolorna får en summa pengar för att underlätta en fortsatt samverkan. En tydlig länk mellan skola och arbetsmarknad är ett steg mot att förbättra matchningen mellan arbetslivet och våra framtida arbetstagare .

- Prisutdelning i sig är symboliskt viktig för att kasta ljus på det här, säger Aida Hadzialic.

 

Sara Håkansson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.