Fråga facket Fråga facket

Fackliga förändringar i blå budget

Det spelar roll att vi har fackliga företrädare med politiska uppdrag. Det blev tydligt i Göteborg under veckan som gick.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Ingrid Andreae, ombudman på LO-distriktet i Västsverige
Ingrid Andreae, ombudman på LO-distriktet i Västsverige

Ingrid Andreae sitter i kommunfullmäktige för S i Göteborg och det var på håret att allianspartiernas budget röstades igenom förra veckan.

- Det som hände var att vi, tillsammans med Demokraterna, återremitterade alliansens budget. Efter det förhandlade Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, med främst Moderaterna. Det gav en hel del resultat:

  • Mer pengar till skolan.
  • Inga privatiseringar av lokalvård, bespisningspersonal och vaktmästeri.
  • Bibehållen anställningstrygghet.

Det ekonomiska läget i Göteborg är tufft, så det kommer ske besparingar på skolan, men de är mycket mindre än alliansens ursprungliga förslag.

- Jag är övertygad att det har betydelse att vi har fackliga företrädare inom politiken, säger Ingrid Andreae. Särskilt när det handlar om personalfrågor. Både jag, Jonas Attenius och flera andra i gruppen har ju facklig bakgrund, jag som ombudsman på LO och Jonas från Byggnads.

- Och så klart spelar det roll på vilket parti man röstar på och företräder, om inte vi Socialdemokrater hade agerat så hade vi haft en budget som hade varit dålig för Göteborg och då kanske framförallt Kommunals medlemmar vars kommunala anställningar hade upphört och de hade fått söka sig till privata arbetsgivare i stället.

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.