Fråga facket Fråga facket

En utbildningsdag om nyheter inom försäkringar

Facket försäkrar Det var över 60 deltagare som samlades på Ullevi Konferens i Göteborg för att bli utbildade inom försäkringar.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Hälsning från LO Centralt

Patrick Roselin kom med en hälsning från LO Centralt om att förbundsavdelningarna är ansvariga för att mentorskapet inom försäkringsinformatörsverksamheten kommer igång. Försäkringsutredningen från 2013 och 2014 påvisar att försäkringsinformatörernas roll ska stärkas. Där ska LO-distriktet ha ansvaret för att kalla försäkringsinformatörerna till både grund- och vidareutbildningarna.

Försäkringssystemen skiljer sig i Norden

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker från Folksam, hade ett intressant föredrag om skillnaderna och likheterna inom försäkringssystemen i Norden. Detta är viktigt att tänka då man jobbpendlar till ett annat nordiskt land. Exempelvis skillnaderna i arbetslöshetsförsäkringar är stora, liksaså inom socialförsäkringssystemet och även inom arbetsskadeförsäkringar. Pensionssystemen är snarlika i Sverige och Norge, mer skillnader finns jämfört med Danmark och Finland. Mer fakta är samlad på Håkans blogg.

LO har förslag på förbättringar i pensionssystemet

Magnus Furbring, ombudsman från LO kom och berättade om LOs pensionsutredning och om åtgärder som LO föreslår för att förbättre systemet. Många arbetare pensioneras ett par år före 65. Då blir pensionen endast 50 procent av slutlönen och arbetarens inkomster kan ligga långt under låginkomstgränsen. En kommunalare som arbetat heltid har då endast 46 procent av genomsnittsinkomsten. Först vid 65 aktiveras skyddsnäten (såsom bostadstillägg) och inkomsterna kan hamna på 62 procent av genomsnittet.

LO föreslår att istället för att höja avgiften till tjänstepensionen kan man höja avgiften till inkomstpension. För att pension efter skatt ska bli lika hög då man pensioneras vid 65 år ålder som om man arbetade fram till 67, måste avgiftssatsen till inkomstpension också höjas med 5,5 procent till 21,5 procent. Slutresultatet blir samma som då avgiften till tjänstepension höjdes med 5,5 procentenheter.

Det finns pengar att hämta i föräldrapenningtillägget

AFA Försäkringar informerade om föräldrapenningtillägget. Det syntes en tydlig ökning på antalet besökare på AFA Försäkringars hemsida under november 2015 när LO hade en kampanj som gick ut med att det finns pengar att hämta i systemet. Föräldrapenningtillägget kan betalas som längst tills barnet fyller 18 månader eller 18 månader efter adoptionstillfället. När man ansöker om föräldrapenningtillägg ansöker man automatiskt om pensionsavsättning (premiebefrielseförsäkring).
Läs mer om tillägget.

Ett annorlunda avslut på dagen

Skidåkare Daniel Svensson från Mora ville få lite fart på deltagarna och utmanade frivilliga att testa sin inre motivation i några fysiska övningar. Han berättade samtidigt om sitt sätt att hantera motgångar och peppa sig själv till ännu bättre resultat. Hans mål är att vara med i vinter-OS 2018. Vad är ditt mål?  

 

 

 

Saara Pennanen Axelsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.