Fråga facket Fråga facket

En träff med socialdemokratiska riksdagsgruppen

Fackligt och politiskt Rapporten Etablerad som LO-distriktet i Västsverige presenterade i november 2015 var temat då vår ombudsman Anna Palmér och kommunikationsansvarig Staffan Lindström träffade den Västsvenska socialdemokratiska riksdagsgruppen idag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vi berättar om våra strategier mot främlingsfientlighet

Att träffa beslutsfattare är ett sätt att informera om hur vi på LO tänker och vill påverka de politiska åtgärder som behövs för att förbättra människors delaktighet i samhällslivet. Att fler kommer i arbete är den viktigaste pusselbiten för att minska ojämlikheten och de sociala spänningarna i Sverige idag.

Tydliga spelregler behövs

- Det finns en ledartröja att ta på när det gäller att etablera människor som står långt från arbetsmarknaden. Verktygen finns, viljan finns men det är för otydligt vem som ska göra vad och då blir inte tillräckligt mycket gjort, säger Staffan Lindström, LO-distriktet i Västsverige under dagens riksdagsseminariet.

- Den här regeringen har tagit bort lagstiftning som hindrat att insatser ska ske från dag ett i landet. Vi håller på att rulla igång massor av insatser men det tar för lång tid, säger Patrik Björck (S), arbetsmarknadsutskottet.

- Staplarna för lediga jobb och arbetslösa är nästan lika höga. Det finns bristyrken som bara kräver kortare utbildningsinsatser för att få tusentals människor i jobb, säger Anna Palmér från LO-distriktet i Västsverige.

I rapporten ger vi ett trettiotal förslag på åtgärder som skulle underlätta etablering på arbetsmarknaden. Läs den här
Förslagen från rapporten är sammanställda här.

 Saara Pennanen Axelsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.