Inom våra förbund ryms en bredd av samhällets viktigaste funktioner. Och våra grupper är hårt drabbade av krisen, även om de har drabbats på olika sätt. Inom vård och omsorg är arbetsbelastningen ännu högre än den var tidigare och dessutom är arbetsmiljön bristfällig på många ställen. Alla har vi hört om avsaknad av, eller förbud mot att använda, skyddsutrustning när man vårdar personer där det finns covid-19. Vårdpersonal drabbas också av försenade, uppskjutna och inställda semestrar. Kanske den grupp som hade behövt sin semester allra mest.
Andra arbetare drabbas på det nästan motsatta sättet, företaget går i konkurs, butiken stängs, det kommer inga gäster till restaurangen. En stor andel tillhör de som har rätt till korttidspermittering vilket ger dem en viss ersättning. Men många saknar anställning och jobbar bara när de blir inringda, ofta handlar det om heltider i slutändan men arbetsgivaren har valt att lägga det på timvikarier. För dessa slutade mobilen att ringa. Det kommer inga pengar i slutet av månaden och de omfattas inte heller av korttidspermitteringarna.
En ny digital arbetsplats
Naturligtvis påverkas även LO Västsverige. Många av våra verksamheter avstannade helt. Åtminstone till att börja med men så småningom smögs de igång successivt digitalt där det kunde fungera. På så sätt har vi till exempel kunnat ha klassrumspresentationer om facket och kunnat fortsätta planering för utbildningar som nu får ske digitalt.
Fokus på kompetensutveckling
En del som vi är väldigt stolta över, är att vi sedan länge är en efterfrågad och lyssnad på part inom det västsvenska samarbetet på olika nivåer.
Vi ingår bland annat i Göteborgs regionens (GR) kompetensråd där vi snabbt kunde samlas och se över vilka vidareutbildningar som kommer att behövas när krisen är över. För hur vi än vrider och vänder på det så kommer vissa jobb aldrig att komma tillbaka. Men det behöver inte per automatik innebära att individer blir arbetslösa. Tvärt om, kriser kan vara utmärkta tillfällen för omställning.
Det är nu vi har chansen att utbilda undersköterskor, fastighetsskötare, bagare, svetsare och många fler efterfrågade yrkeskategorier.
Här i Västsverige har vi sedan länge haft ett samarbete kring just kompetens genom GRs kompetensråd. Därför har det snabbt gått att ställa om och se till att övertalig personal har fått utbildning och nytt jobb inom en annan sektor. Det är vi väldigt stolta över!
Vi har även medverkat i seminarier som Västsvenska handelskammaren anordnat, podd från Svensk Näringsliv och så har vi själva gjort ett flertal inspelningar som berör just behovet av omställning och vägen dit.
Ett annorlunda år
Så här i början av juli 2020 kan vi konstatera att det här året inte blev som vi trodde, för oss heller. Vi gick in i det nya året stärkta av att vi hade en bra verksamhet som skulle rulla vidare. Ett axplock är att det var högtryck och rekordmånga anmälningar till UNG-kurser och skolinformatörskursen. LO Västsverige var återigen bäst i Sverige inom LO med antalet tvärfackliga studier. Vi hade fått och skulle utveckla den facklig-politiska verksamheten genom att ha samordningsrollen. Under 2020 skulle vi också påbörja en pilot med facklig-politisk utveckling på lokal nivå. Mycket av detta sköts nu digitalt, men inte fullt ut som vi tänkt oss. Vi längtar att kavla upp ärmarna och ta med oss våra nya erfarenheter in i en mer normal situation oavsett det sker till hösten eller 2021.
Vi önskar er därför på en så god semester som möjligt och så hoppas vi på en höst där saker och ting återgått mer till det normala!
Christine Marttila, ordförande LO Västsverige och Bengt Forsling, chef LO Västsverige.
Carin Malmberg- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.