Fråga facket Fråga facket

Deltidsarbete gör kvinnor till fattigpensionärer

Kvinnor i arbetaryrken har allra lägst lön och därmed lägst pension. I Västra Götalandsregionen tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 680 kronor i månaden, jämfört med männen som har 27 784 kronor. Det visar siffror som LO tagit fram. I Halland är motsvarande siffror 21 330 kronor och 25 470 kronor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt.
Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt. Foto: Lars Forsstedt

Svårt att vara ekonomiskt självständig

I den offentliga statistiken räknas kvinnors löner om till heltidslön. Men nära hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid. För många är därför den faktiska lönen betydligt lägre. Därför granskar LO särskilt hur mycket arbetstiden påverkar kvinnors lön varje månad.

- Med en månadslön på 21 500 kronor är det mycket svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är dessutom stor att de deltidsarbetande kvinnorna i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Christine Marttila LO-distriktets ordförande i Västsverige.

Längst ned på pensionsskalan

Eftersom pensionen är en direkt spegling av arbetslivet hamnar LO-kvinnorna lägst på pensionsskalan. För den som nyligen lämnat yrkeslivet blir den totala pensionen i genomsnitt 16 100 kronor i månaden.

Christine Marttila och Frida Bengtsson.

- För att uppnå jämställda och jämlika pensioner är det viktigaste att både kvinnor och män i arbetaryrken har bra jobb, med bra löner och en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att jobba ett helt arbetsliv, säger Frida Bengtsson som är vice ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

Därför vill LO att:

  • Heltid ska vara norm på arbetsmarknaden och anställningstryggheten ska stärkas.
  • Lägstalönerna ska prioriteras och löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas.
  • Statens inbetalningar till den allmänna pensionen ska öka och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Läs rapporten här 

 

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.