Fråga facket Fråga facket

Blogg - Sjuksköterskor är inte LO-medlemmar

Blogg av LO-distriktets ordförande Christine Marttila, undersköterska.

Jag vet att de flesta av er som läser det här inlägget brinner för att stärka välfärden, det gör jag med, en generell välfärd är den absolut viktigaste klassutjämningen vi har i Sverige och den behöver stärkas.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Christine Marttila
Christine Marttila

Men tänk på att det finns fler i välfärden än akademiker, dom som sällan får komma till tals, dom som är så nedtryckta av hierarkin så de kallar sig själva "bara undersköterska" dom som får både vården och skolan att fungera. Alltså LOs och Kommunals yrkesgrupper.
Jag har full förståelse för att det kan kännas svårt som LO-aktiv att hålla reda på precis vilka yrken som organiseras i vilka förbund, därför tänkte jag hjälpa till att berätta lite om hur det ligger till. LO företräder faktiskt varken sjuksköterskor eller lärare.
Undersköterskor och lärarassistenter är arbetare, sjuksköterskor och lärare är akademiker. Vi jobbar oftast ihop, i team eller grupper, sjuksköterskan är arbetsledare inom sjukvården, sjuksköterskor är dessutom våra närmsta chefer, första- , andra- och tredje- linjens chefer är mer i regel än undantag också sjuksköterskor.
Såhär ser det inte bara ut på min arbetsplats Sahlgrenska, det finns massor med sjuksköterskor som jobbar med annat än de är utbildade för, de är som sagt våra chefer i tre linjer innan det blir läkare som tar över chefsposterna för 4e och 5e linjen.
Varför pratas det så lite om undersköterskor och den bristen som finns även inom akutsjukvården?
Det blev väldigt tydligt för mig nu när det storvarslas på Karolinska, Danderyd och Akademiska i Stockholm. Det är runt 1000 undersköterskor som varslats och tv 4 bjöd in en sjuksköterska till morgon tv för att prata om det. Varför? Det var inga sjuksköterskor som varslats.
Att journalister har svårt att ha koll på detta är kanske inte så konstigt när många av våra politiker också bara pratar om sjuksköterskor. Det kanske också är därför som så många undersköterskor har så dåliga arbetsvillkor? Ingen bryr sig? Men vi är inte ”bara” undersköterskor, eller ”bara” lärarassistenter. Det är dags för oss som är arbetare i välfärden att ta den plats och få den status vi förtjänar i samhället.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.