Fråga facket Fråga facket

Bengt Forsling kommenterar regeringens jobbpaket

1 september gjorde Bengt Forsling sin första dag som chef på LO-distriktet i Västsverige. Nu kommer regeringen med nyheter som ändrar förutsättningarna för arbetet. 4,3 miljarder för att minska arbetslösheten.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- För att matcha mot de möjligheter som finns krävs precis det som regeringen gör med massiva satsningar på yrkesutbildning. Att det samtidigt finns många arbetslösa och rekordmånga lediga jobb är ett misslyckande för hur den borgerliga regeringen såg på kompetensförsörjning. Att få ett jobb är inte ett individuellt ansvar, det är ett gemensamt ansvar mellan den arbetslöse och samhället, säger Bengt Forsling.

Regeringens satsning i höstbudgeten innebär en 40-procentig utbyggnad av yrkesvux och yrkeshögskoleplatser. Det är ett oerhört välkommet tillskott. Arbetslösheten är högst bland de som saknar gymnasieexamen, det gäller både inrikes- och utrikes födda.

- Det är en rejäl satsning på det som verkligen behövs för att stärka näringslivet. Fler utbildade yrkesmänniskor. 

- Det är en rejäl satsning på det som verkligen behövs för att stärka näringslivet. Fler utbildade yrkesmänniskor. Västsverige är ett lokomotiv för Sveriges näringslivsutveckling just nu men om vi inte får fler som kan ta de lediga jobben riskeras det att bromsas upp, säger Bengt Forsling.

I Västsverige finns det över trettio yrken med relativt kort utbildning där det råder brist på utbildad arbetskraft.

- Det är viktigt att yrkesutbildningen går att kombinera med praktik och språkstudier om det behövs. Varje person bör kunna få en individuell plan för att bäst koppla sina intressen till matchande lediga jobb, säger Bengt Forsling.

- Vi har en byggbransch där företag låter bli att lägga anbud för att de inte har folk. Det saknas bagare, kockar, yrkeschaufförer, undersköterskor och många andra yrken inom LO-familjen, yrkesutbildning är svaret på många av samhällets största frågor just nu, avslutar Bengt Forsling.

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.