Fråga facket Fråga facket

Backa ditt skyddsombud! - Blogg

Jag vill hylla alla er skyddsombud som kämpar för en bättre arbetsmiljö på era arbetsplatser! Och glöm inte att fira era skyddsombud den 23/10 som är Skyddsombudens dag. 


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I år har det skett 39 arbetsolyckor med dödlig utgång. 39 personer som åkte till jobbet men som inte kom hem. Sju av dessa var kvinnor. I Västsverige (Västra Götaland och Halland) skedde fem av dödolyckorna.

Vi behöver få fler skyddsombud. Framför allt på de mindre arbetsplatserna där det ofta saknas skyddsombud så att fler arbetsplatser arbetar aktivt med att förbättra sin arbetsmiljö. Vi måste minska skaderisken för att nå nollvisionen på arbetsskador med dödlig utgång. Vi måste öka säkerhetstänket och rapportera tillbud så vi kan förebygga olyckor och förslitningsskador. Då kan vi också säkerställa att alla får och använder sin skyddsutrustning, att vi minskar stressen och ensamarbete.

Har man kollektivavtal på sin arbetsplats har man också fackets försäkringar genom AFA och är skyddad/försäkrad om man skadar sig på jobbet och det finns även en livförsäkring. Dock finns det många som arbetar på arbetsplatser som inte har kollektivavtal som står helt oskyddade utan försäkringar så det är viktigt att vi tecknar fler kollektivavtal!

Glöm inte att nominera just ert skyddsombud senast den 31/10 till ”Årets Skyddsombud” LO-distriktet i Västsverige här: https://bit.ly/2kmN8YW

Helen Murray, skyddsombud LO-distriktet i Västsverige

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.