Fråga facket Fråga facket

Årets skyddsombud utsett!

Årets skyddsombud är nu utsett! Liv Gerding som tillhör Livs och som till vardags arbetar på Dafgårds som huvudskyddsombud och dessutom är regionalt skyddsombud fick ta emot utmärkelsen den 28 november under LO-distriktet i Västsveriges höstmöte.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

— Det känns ju jättekul, man blir ju lite hedrad och får uppskattning för det arbetsmiljöarbete som man har jobbat med, säger Liv Gerding.
— Det som driver mig är att medlemmarna ska ha en bra arbetsmiljö. Och för mig är det extra viktigt att även de företag där det saknas en klubb blir lika hörda som de där det finns en fackklubb. 

Liv Gerding har lagt extra arbete på de klubblösa företagen som ofta är små och nystartade.
— Där brukar jag hjälpa till lite extra. På många små arbetsplatser, låt säga ett bageri med två-tre anställda, så är det inte så lätt att byta arbetsuppgifter. Då får man samarbeta med arbetsgivaren och komma på lösningar. Jag har också tagit fram broschyrer och informerar om ny lagstiftning för arbetsgivaren så de kan erbjuda en bra arbetsmiljö.

Sedan några år tillbaka ska även den psykosociala arbetsmiljön kontrolleras.
— Det arbetar jag med en hel del, just på min arbetsplats har vi ett gott samarbete kring det psykosociala och det tas upp i skyddsronden. Jag brinner för en god arbetsmiljö, både den fysiska och psykiska – som skyddsombud känner jag att jag kan hjälpa andra, avslutar Liv Gerding.

Juryns motivering:
Liv har varit regionalt skyddsombud hos Livs i nio år. Som regionalt skyddsombud är hon mycket omtyckt av medlemmarna och arbetar ständigt med att rekrytera nya skyddsombud på arbetsplatser utan klubb. Under årets gång håller hon sedan en god kontakt med alla skyddsombud som verkar på små arbetsplatser. Det innebär att vi ökar medvetenheten för skyddsfrågor på mindre arbetsplatser och arbetsmiljön på längre sikt blir bättre inom en tuff bransch. Liv är engagerad i sitt uppdrag och lämnar ingenting åt slumpen. Hon är väl förberedd inför varje besök och väl påläst om arbetsplatsen och branschens specifika problemställningar. Hon lägger stor vikt på att vid skyddsronden tala direkt med de som utför arbetet. Liv har förmågan att få arbetsgivare att inse nyttan med en god arbetsmiljö. Hon fokuserar både på den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Hon är en stöttepelare i sin roll och får handleda nya regionala skyddsombud i vår region. Liv är också sedan två år tillbaka huvudskyddsombud på Sveriges enskilt största fabrik inom Livsmedelsproduktion.

 

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.