I Sveriges Jämställdhetsbarometer 2019 presenteras unika siffror som visar arbetstidens betydelse för lönen. Resultatet – som kallas faktisk månadslön – är slående. LO-kvinnor har den i särklass lägsta genomsnittliga faktiska månadslönen. Deltidsarbete på grund av att heltidsarbeten saknas och fysiskt och psykiskt krävande arbetsuppgifter är två av de mest centrala orsakerna, enligt LO.
– Det är ju helt galet att kvinnor i arbetaryrken när man räknar med arbetstiden tjänar hälften av en manlig tjänstemans lön i det här landet, 2019
– Det är ju helt galet att kvinnor i arbetaryrken när man räknar med arbetstiden tjänar hälften av en manlig tjänstemans lön i det här landet, 2019, säger Bertil Hallén, ordförande för LO Västsverige.
– Heltidsjobb med bra arbetsmiljö måste bli norm på hela arbetsmarknaden. Här måste arbetsgivarna i synnerhet i de kvinnodominerade LO-jobben kliva fram och ta ett mycket större ansvar. Politikerna behöver också göra mer för trygga jobb och avskaffa allmän visstidsanställning, säger Bertil Hallén.
Utöver faktiskt månadslön visar jämställdhetsbarometern 2019 att januariöverenskommelsen innehåller reformer som riskerar att ytterligare försämra villkoren i kvinnodominerade LO-yrken. Fokus ligger på att genom skattepengar få fram lågproduktiva och lågavlönade jobb i privat servicesektor. Istället för att rusta människor för bra jobb och satsa på den generella välfärden. LO anser att det senare vore betydligt bättre satsade resurser, inte minst för att underlätta för alla föräldrar att kombinera arbete och familj.
– Nu läggs fokus återigen på "individuella jämställdhetslösningar", som många av de borgerliga partierna förespråkar. Det kommer aldrig att göra något åt de strukturer som skapar ojämställdhet, både i arbetslivet och i familjelivet. Vi kommer därför fortsätta föreslå och arbeta för fler jämställdhetsreformer som gör verklig skillnad för LO-medlemmar, säger Bertil Hallén.
Fakta Sveriges jämställdhetsbarometer 2019
• I Västra Götalands län var den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 21 280 kronor och för arbetarmän var den 27 342 kronor.
• I Hallands län var den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 20 777 kronor och för arbetarmän var den 27 170 kronor.
• Skillnaden i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i ett tjänstemannayrke i Västra Götalands län är 20 430 kronor.
• Skillnaden i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i ett tjänstemannayrke i Hallands län är 16 579 kronor.
• Några viktiga jämställdhetsreformer för LO-medlemmar: heltid som norm på hela arbetsmarknaden, trygga anställningsformer - avskaffa allmän visstidsanställning, mer fokus på förbättrad arbetsmiljö, individualiserad föräldraförsäkring och barnomsorg när föräldrar jobbar, även på kvällar, helger och nätter.
Hela jämställdhetsbarometern hittar ni på lo.se eller ladda hem rapporten här.
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.