Fråga facket Fråga facket

Alla tjänar på en jämställd byggbransch

Fackligt och politiskt Fackförbundet Byggnads anordnade igår ett evenemang gällande deras pågående kampanj Stoppa machokulturen. Byggnads anser att det är dags är att göra upp med fördomar, myter och machokultur i branschen. Det här är den största satsningen någonsin mot en modern bransch där människor inte begränsas på grund av kön.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Felicia Waernqvist

Mansdominerad bransch

Tillsammans med bland andra Babben Larsson, Jan Bylund, Edna Eriksson och branschrepresentanter bjöd Byggnads in till en fullspäckad halvdag, där skratt blandades med aha-upplevelser, föreläsningar, workshoppar och bra diskussioner. Som mest diskuterades föräldraledighet och vab som behöver ses över men mest att attityder på byggarbetsplatser måste förändras.

- När jag behövde hämta mitt sjuka barn från dagis tidigare en dag svarade chefen ’Har du ingen fru eller’, berättade en person runt bordet.

 

Förändra inställningen

Jörgen Elv, Byggnads Väst, anser att det skett en viss förändring gällande machokulturen.

 - Inställningen har förändrats men det går långsamt, det måste till mer kraft i detta viktiga ämne. En attitydförändring måste till, vi behöver vara en attraktiv bransch som är jämställd.

Kvinnor behövs

Sammanlagt sysselsätter byggindustrin cirka 300 000 människor. Byggbranschen står just nu inför rekryteringsproblem och kompetensbrist. Jämställdhet och jämnare könsfördelning är en potentiell lösning. Kvinnorna behövs! Det skulle låta branschen utvecklas och växa.

 

Felicia Waernqvist
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.