Fråga facket Fråga facket

Agera innan Strömstad dör

ORDFÖRANDEBLOGG I veckan besökte jag Strömstad för att träffa medlemmar i Handels och höra om deras situation. Pandemin har slagit oerhört hårt mot gränshandeln, hotell- och restaurangnäringen i Strömstad. Staden är dimensionerad för 150 000 invånare trots att det endast är 10 000 åretruntboende i staden. Strömstad lever till stor del på att serva Norrmännens flitiga handlande och besökande av staden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Christine Marttila och Bengt Forsling på en öde strandpromenad.
Christine Marttila och Bengt Forsling på en öde strandpromenad.

Norge håller fortsatt gränsen stängd mot Sverige och det drabbar arbetarna och företagen extremt hårt. Nu är det otroligt svårt läge för företag och anställda vid gränsen, då osäkerheten kring om korttidspermitteringar kommer att förlängas, och tillväxtverkets ändrade rutiner för utbetalning nu lett till massvarsel av anställda i Strömstad.

Regeringen måste ta ansvar och rädda även kvinnodominerade branscher från att totalt gå under, stödåtgärderna kan inte ta slut samtidigt som det börjar rulla igång och gå bra för den mansdominerade fordonsindustrin. Pengarna som regeringen avsatt för att rädda jobben med hjälp av korttidspermitteringar har inte förbrukats, endast en tredjedel av de pengarna som avsattes har gått åt. Det gick alltså bättre med återhämtningen för en del uppenbart viktigare branscher för regeringen.

Under mitt besök i Strömstad under veckan fick jag till mig många hjärtskärande berättelser, En kvinna som nu är varslad, precis som merparten av hennes kollegor berättar att först blev de av med allt jobb som genererade OB tillägg. De blev från ena dagen till den andra av med flera tusen kronor i inkomst, utöver den procenten de förlorade med permitteringen.

En annan varslad kvinna berättar att hon är bosatt i Norge och arbetar i Sverige, och upplever att att alla som vistats i Sverige behandlas som pestsmittad i sitt hemland. Hon arbetar på det numera öde köpcentrumet Nordby som vanligtvis är fullt av liv. Hon får inte hämta sina barn på förskolan i Norge på grund av att hon jobbar i Sverige, men det får hennes man göra som arbetar som tågkonduktör och träffar massvis med människor om dagarna i Norge.

Strömstad behöver allt stöd de kan få för att människorna där inte ska mista sin försörjning. Förlängd korttidspermittering skulle inte bara rädda många av jobben det håller också igång köpkraften som är otroligt viktig.

Det finns några saker som skulle rädda Strömstad. Nu måste regeringen agera för att de ska bli verklighet.
• Förläng korttidspermitteringarna, eller gör särskilda korttidspermitteringsregler kring gränshandeln.
• Underlätta för företagen att få ut ersättningar från tillväxtverket
• Arbeta för att få undantagsregler för familjer som bor och jobbar vid gränsen Sverige/Norge.

Christine Marttila, ordförande LO Västsverige

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.