Fråga facket Fråga facket

100 dagar till ödesvalet

Den 1 juni är det 100 dagar kvar till valet. Det uppmärksammar Camilla Sjöberg, som är barnskötare och aktiv i LO-facken i Falköping, i den här artikeln, som också publicerats i Falköpings tidning och Skaraborgs läns tidning. Vi inom LO har kallat de senaste valen för rysarval. I år kallar vi det för ödesval. Det handlar om mer makt till arbetsgivarna eller mer inflytande till löntagarna. Låter kanske lite väl enkelt men det är dessvärre sant. Löntagarnas framtid ligger i händerna på resultatet vi får om 100 dagar.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Faksimil Falköpings Tidning samt artikelförfattaren Camilla Sjöberg
Faksimil Falköpings Tidning samt artikelförfattaren Camilla Sjöberg

Om en alliansregering får makten efter höstens val kommer Lagen om anställningsskydd (LAS) att rivas upp. Moderaterna i spetsen är tydliga med sin politik. De vill göra det lätt att sparka arbetare från jobbet. Fackens inflytande kommer att försvinna helt om man skrotar LAS. Rörelser som MeToo skulle det hånskrattas åt och många skulle tvingas vara bästa kompis med arbetsgivaren för att få behålla jobbet. För vem skulle ärligt talat våga säga vad man tycker utan LAS? Vem vill vara obekväm? Vem vågar vara facklig företrädare? Vem vågar säga till chefen över den där kommentaren om kollegans rumpa. Förmodligen ingen! Det handlar ytterst om vår yttrandefrihet.
Många av LO-kollektivets medlemmar tvingas ha otrygga anställningar. Jobb som aldrig leder till en fast anställning under hur många år som helst genom de allmänna visstidsanställningar som infördes förra gången då vi hade en borgerlig regering. Detta är en av alla de konsekvenser som det kommer innebära med en borgerlig blå regering. Vem vill vara provanställd i hela sitt liv? Vad ger det för framtidstro till våra ungdomar?
Tack vare den svenska modellen har vi i dag en fantastisk välfärd att vara stolta över. En fungerande välfärd är det som bär upp resten av Sverige. Fungerar inte skola, vård och omsorg kan inte folk gå till jobbet utan måste exempelvis stanna hemma för att ta hand om sina åldrande föräldrar. När alla är med och betalar behöver inte barnomsorgen kosta tiotusentals kronor varje månad ur föräldrarnas egna fickor som den annars skulle ha gjort.
När den svenska modellen attackeras genom Moderaternas och Sverigedemokraternas egoistiska politik med jobbskatteavdrag, fler karensdagar och sänkta löner för grupper som redan har låg lön blir vi oroliga. Ingen ska få tjäna pengar på gamla, sjuka och barn. Därför är vi emot privatiseringar och vinster i välfärden. Det är pengar som ska investeras i välfärden. Att investera i välfärden är att investera i framtiden. Den svenska modellen behövs och det är viktigt att vi står upp för den. För alla människors lika värde och rätt - och för minskade inkomstklyftor.
Vi som är välfärdens yrkesskickliga arbetare måste få möjligheten att göra vårt jobb. Vi måste få tiden och pengarna att räcka till så att vi kan få fler arbetskamrater med rätt kompetens och bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det blir inte fler resurser eller minskade barngrupper genom sänkta skatter. Det blir i stället ett ojämställt Sverige där klassklyftorna ökar.
Socialdemokraterna har lyckats fantastiskt bra den senaste mandatperioden trots att man har regerat i minoritet med SD som vågmästare:

  • 200 kr mer i barnbidrag/barn. Pengar som gör skillnad för oss med redan låg lön. 
  • Gratis läkemedel till barn under 18 år. Alla barns rätt till medicin. 
  • Sänkt skatten för pensionärer. Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara borta helt till 2020. 
  • Återinfört skatteavdraget på fackavgiften. Vilket gör att det blir billigare att vara med i facket. 
  • Bidrag på minst 800 kr till barn och unga som behöver glasögon.
  • Höjd ersättning i taket för A-kassan. Från 680 kr till 910 kr per dag. Trots detta sjunker arbetslösheten i hela landet. Arbetsmarknaden är stark, 300 000 fler jobbar sedan den S-ledda regeringen tillträdde. 300 000 fler är med och bidrar till en ännu starkare välfärd för det är så vi finansierar den i stället för att oseriösa företag använder välfärden som bankomat.

Detta är en politik som gynnar LO-kollektivets medlemmar. Det är därför vi har facklig/politisk samverkan med just socialdemokraterna.
Det är därför Socialdemokraterna måste vinna valet. Nu har vi tillsammans 100 dagar på oss att få fler att förstå det vi redan har förstått.
Valet 2018 handlar om vår framtid och vår trygghet. Inte bara en trygghet för de med hög inkomst utan för alla. Vi gör det tillsammans, för tillsammans är vi starka.

 Camilla Sjöberg, barnskötare

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.