Fråga facket Fråga facket

Eli Abadji från Vara fick LOs stora kulturpris

Om oss Under LOs kongress tilldelades Eli Abadji, kulturansvarig för IF Metalls avdelning 28 Västra Skaraborg, LOs stora kulturpris på 50 000 kronor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Eli Abadji med författaren Linda Palm
Eli Abadji med författaren Linda Palm

Kulturpriset tilldelades en eldsjäl med ständig tro på läsandets kraft 

Eli Abadjis projekt "Läs för mig, pappa!" är till för att stimulera män inom LO-kollektivet att läsa för sina barn och i förlängningen även läsa mer själva. Projektet vänder sig till pappor, styvpappor och mor-och fäder som har barn och barnbarn i åldern 0-12 år. Under en heldag får pappor träffa en författare och en barnpedagog som berättar om barns språkutveckling, läsförmåga och om vilka böcker som passar barn i olika åldrar. Under dagen görs ett studiebesök på folkbiblioteket. Deltagarna får ett paket med böcker för barn och en bok själva. 

Projektet har varit igång sedan 2011

- Från och med år 2011 har vi haft ett flertal Läs för mig, pappa!-dagar i många kommuner i Skaraborg. Jag har dokumenterat på eget initiativ alla dagar på ett webbfotoalbum på nätet som en inspirationskälla och mötesplats för kultur, musik, konst och läsfrämjande insatser, berättar Eli Abadji. 

- Det här priset visar arbetarrörelsens stöd för Kultur i arbetslivet och uppskattning till alla förtroendevalda i Sverige som jobbar med läsfrämjande frågor på sina arbetsplatser och fackliga organisationer. Flesta läsfrämjande projekt sker i samarbete mellan ABF och LO via de fackliga organisationerna. LO satsar idag jättemycket på kulturfrågorna men klart kunde man satsa ännu mer. 

- Jag är väldigt tacksam, rörd och mycket glad. Det är en stor ära att få ta emot LOs kulturpris för 2016. Det här priset ger mig ytterligare kraft att jobba med fler läsfrämjande projektet.

Läs för mig! fortsätter på hösten

Läs för mig! är en utveckling av de projekt som bedrivs idag. Målgruppen är föräldrar samt mor- och farföräldrar. Den 6 september 2016 är Eli Abadji med på Läs för mig! i Lidköpings bibliotek med tema Läsning - Idrott och hälsa. Vi är lika men olika! Statens kulturråd har beviljat bidrag och stödjer projektet.

Se mer om projektet här. 

Vi gratulerar Eli Abadji till det fina priset!

 

 

Saara Pennanen Axelsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.