Fråga facket Fråga facket

Slopa Fas 3 – inför plusjobb

Fackligt och politiskt Trots att Riksdagen 2011 stoppade anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarna att strömma in. I Västra Götalands kommuner befann sig 6 351 och i Hallands kommuner 870 personer i Fas 3 i december 2013. I en ny rapport presenterar LO Plusjobb som ett av alternativen till den hårt kritiserade Fas 3.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Slopa de 7 221 Fas 3-platserna i Västsverige – inför plusjobb

- Vi har under lång tid framför kritik mot Fas 3, nu är det dags att den tas på allvar. Det är helt oacceptabelt att människor får arbeta utan lön. Vi vill se ett återinförande av plusjobben som den borgerliga regeringen skrotade 2006, säger Dan Gabrielsson ordförande LO-distriktet i Västsverige.

Trots att riksdagen redan år 2011 röstade för ett stopp av anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarantalet i programmet att öka. I riket befann sig så många som 35 321 personer i Fas 3 i december 2013 och enligt Arbetsförmedlingens prognoser fortsätter siffran att stiga. I samma takt stiger kritiken mot Fas 3. Programmet ger helt enkelt inte de resultat som var tänkt.

LO har länge kritiserat Fas 3

Fas 3 i jobb och utvecklingsgarantin har kritiserats på flera punkter sedan starten i mars 2009. LO har krävt att åtgärden stoppas och även gett förslag på förbättringar. De goda resultaten lyser dock med sin frånvaro. 80 procent av deltagarna är åter i Fas 3 efter två år, många känner att de ger upp och somliga blir hänvisade till försörjningsstöd samtidigt som de utför vanliga arbetsuppgifter hos anordnare. LO föreslår nu istället en satsning på subventionerade anställningar.

- Vi har på punkt efter punkt visat att Fas 3 inte fungerar. Nu vill vi istället se en aktiv arbetsmarknadspolitik där individens behov går före tidsramar och ersättningsnivåer, säger Dan Gabrielsson. Med Plusjobb kan arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden komma in på arbetsmarknaden och samtidigt få lön enligt kollektivavtalsenliga villkor. Vi anser att en satsning på Plusjobb är en nödvändig samhällsinvestering.

Läs rapporterna här:
Rapport för Västra Götaland
Rapport för Halland


För mer information:


Dan Gabrielsson

Ordförande LO-distriktet i Västsverige
070-657 31 26
dan.gabrielsson@kommunal.se

Sandra Rensfeldt
Pressekreterare LO-distriktet i Västsverige
076-784 67 56
sandra.rensfeldt@lo.se