Fråga facket Fråga facket

På väg ut i arbetslivet

Kunskap & Framtid som är Västsveriges största utbildningsmässa lockar varje år tusentals ungdomar som är på väg ut i vuxenlivet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Full koncentration kring LOs quizz om arbetslivet.
Full koncentration kring LOs quizz om arbetslivet.

LO Västsverige är på plats på mässan och i vår monter kan man vinna biobiljetter och ta reda på saker som kan vara bra att veta när man är på väg ut på sitt första jobb.
Jennifer Stigson står i LOs monter och möter många unga och alla sorters frågor och funderingar:
– Det de flesta blir överraskade av är att det inte finns någon lagstiftad minimilön i Sverige, säger hon. Så gott som alla tror att det finns en lägsta gräns på alla jobb i alla branscher. Men så är det ju inte.
– Så för oss är det allra viktigaste budskapet att man ska arbeta på en arbetsplats som har kollektivavtal, säger Jennifer Stigson. Och att man har rätt till ett anställningsavtal som reglerar vad man ska arbeta med, vilka tider som gäller, lön med mera.

Mässan pågår i tre dagar och bland utställarna finns universitet och högskolor, andra utbildningsmöjligheter, arbetsgivare och fackförbund.

– För oss är det jätteviktigt att möta ungdomarna, säger Leif Andersson som är ombudsman på LO-distriktet i Västsverige och ansvarig för LOs närvaro på mässan. Kunskapen idag är fläckvis väldigt låg kring vad som gäller på arbetsmarknaden, både när det gäller rättigheter och skyldigheter.
– Och när vi ändå är på plats, så slår vi så klart ett slag för LO-yrkena också – det är inte alla som vet dels att man får jobb direkt efter ett yrkesprogram och dels att man kan läsa ett yrkesprogram och få högskolebehörighet. Om fler visste detta så tror jag att fler hade valt att plugga till något av LO-yrkena, säger Leif Andersson.

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.