Fråga facket Fråga facket

Ingen blir friskare av att bli fattig

LO Göteborgs ordförande Jan Nilsson skriver tillsammans med Socialdemokraterna i Göteborgs ordförande Anna Johansson om SDs svek i riksdagen om sjukförsäkringen på GP Debatt.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

GP Debatt 20171224

Att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen var ett av regeringen Löfvens första beslut. Och ett av de bästa. Ingen som är sjuk blir friskare av att också få sin ekonomiska trygghet förstörd. Men med hjälp av sitt stödparti Sverigedemokraterna har en motion från Moderaterna om att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen nu vunnit majoritet i riksdagen och därför måste regeringen förhålla sig till den.

Det är iögonenfallande hur ofta SD säger en sak och sen gör en annan. De säger att de är ett parti som står på vanligt folks sida. Men återigen gör de tvärtom. De är emot höjt barnbidrag, de är för att minska anställningstryggheten och de vill sänka skatten mer för de rikaste än för pensionärerna. Var Moderaterna står har aldrig varit någon hemlighet även om de har försökt att dölja det.

Sjukförsäkringen är inte perfekt, långt ifrån. Men socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll (S), berättade så sent som förra veckan om att regeringen vill göra mer, göra bättre, för att komma ifrån att människor hamnar mellan stolarna och inte passar in i våra trygghetssystem. Det är en rakt motsatt väg till det SD och Moderaterna vill.

Det är med glädje vi ser SD:s vikande opinionssiffror. Det betyder att allt fler har insett att SD inte är något annat än ett borgerligt stödparti vars enda egna politiska idé är att ställa grupp mot grupp och splittra det svenska samhället. Att prioritera skattesänkningar för de rikaste för att minska stödet till välfärden är inte den politik svenska folket vill se.
Ett Sverige som håller ihop, där vi utvecklas tillsammans är den väg vi måste gå.

Vi vill se en politik som gynnar alla. En politik för jämlikhet. I vårt Sverige finns samhällets hjälp där när du behöver det. Och du finns till för samhället när det behöver dig. Att öka tryggheten är en av de viktigaste samhällsutmaningarna som finns just nu. Då pratar vi inte bara om att du ska känna dig trygg på gator och torg i hela Göteborg. Du ska också vara trygg på jobbet, och trygg när du inte kan gå till jobbet för att du blivit sjuk.

Anna Johansson, ordförande Socialdemokraterna i Göteborg
Jan Nilsson, ordförande LO Göteborg

Staffan Lindström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.