Fråga facket Fråga facket

LO reder ut vad en arbetare får i pension

Fackligt och politiskt LO har gett ut en ny rapport om dagens pensionssystem. Allmän och tjänstepension ger för lite i pension till en arbetare. Efter ett helt yrkesliv blir pensionen bara 60 procent av slutlönen och inkomsterna kan hamna under låginkomstgränsen. Detta är så lågt att skyddsnäten i form av garantipension och bostadstillägg aktiveras.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Dagens pensionssystem gynnar inte arbetare

LOs nya rapport "Vad får en arbetare i pension" tar upp problematik i dagens pensionssystem som i allmänhet ger för lite i pension till en arbetare. Efter ett helt yrkesliv (heltid i 45 år) blir pensionen bara 60 procent av slutlönen och inkomsterna kan hamna under låginkomstgränsen (som är 60 procent av genomsnittsinkomsten i ekonomin). Detta är så lågt att skyddsnäten i form av garantipension och bostadstillägg aktiveras. 

Stor förlust för de som pensioneras innan 65 års ålder

Många arbetare pensioneras redan ett par år före 65. Då blir pensionen endast 50 procent av slutlönen och arbetarens inkomster kan ligga långt under låginkomstgränsen. Exempelvis en kommunalare som arbetat heltid har då endast 46 procent av genomsnittsinkomsten. Först vid 65 aktiveras skyddsnäten och inkomsterna kan hamna på 62 procent av genomsnittet.

LO har en rad lösningar

För det första handlar det om att höja pensionsavgifterna. För att få samma pension vid 65 år som om man arbetade till 67 måste avgiftssatsen höjas med 5,5 procentenheter. För tjänstepensionen handlar det då om en pensionsavgift på 10 procent. Men i ett premiebestämt pensionssystem får en avgiftshöjning full effekt på pensionerna först då man betalat in den högre avgiften under ett helt yrkesliv. Det tar således 45 år innan avgiftshöjningen fullt ut påverkar pensionerna. Då är det uppenbart att en avgiftshöjning inte är en lösning för att höja pensionerna de närmaste åren. Det är endast en lösning för nytillkommande pensionärer långt fram i tiden. 

För det andra handlar det om att pensioneras vid en högre ålder, vilket vanligast sker genom att man arbetar längre. Men det viktigaste är att man tar ut ålderspension senare och därmed delar upp pensionskapitalet på färre antal år.  

Bättre pension när man tar ut ålderspension vid 67 års ålder

Ju fler som arbetar till 67 års ålder desto starkare ekonomi och bättre förutsättningar för goda pensioner. Men det viktigaste för den enskilde för att få en god pension är inte att arbeta till 67 utan att vänta med att ta ut ålderspension till 67.

Läs hela rapporten här.  

 

Saara Pennanen Axelsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.