Fråga facket Fråga facket

Hallå Anna Andersson, regionalt skyddsombud!

Idag är det skyddsombudsdagen så vi passade på att intervjua Anna Andersson som är regionalt skyddsombud för GS-facken sedan tre år tillbaka. Innan dess var hon skyddsombud och huvudskyddsombud.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

– Jag har alltid velat påverka och har kämpat för olika saker på min arbetsplats. Men oftast fick jag inget gehör hos cheferna. Men när jag blev skyddsombud så började man lyssna på mig. De flesta som arbetar hos oss är med i facket, men tidigare var skyddsorganisationen inte så aktiv. Men de senaste åren har vi drivit och fått igenom många åtgärder, säger Anna Andersson.

– Jag arbetar på Stora Enso Packaging och de har sagt att de ska ha noll olyckor och att alla ska komma hem oskadda, så det underlättar så klart i mitt uppdrag.
Men vi har fått kämpa i vissa frågor. Till exempel ville arbetsgivaren införa att vi skulle ha handskar, hjälm och skyddsglasögon på oss hela tiden. Men de hade inte gjort någon riskbedömning vad det innebär att ha på sig extra utrustning i produktionen hela tiden. Vi har till exempel maskiner med stora valsar, där är det farligt att ha handskar eftersom man kan fastna. Och hjälmen är också i vägen och behövs inte alltid. Efter ett års förhandlingar med arbetsgivaren landade vi i att vi inte behöver ha hjälm och handskar hela tiden, bara när och där det verkligen behövs. Men arbetsgivaren fick igenom sitt krav på att vi alltid ska ha skyddsglasögon vilket vi tycker är helt ok.

– De allra flesta arbetsgivare tycker att det är bra. Dom ser oss som en hjälp och de förstår syftet. Och de allra flesta arbetsplatser jag besöker sköter sig men ibland saknas det kunskap och då hjälper jag till så de kan göra åtgärder, säger Anna Andersson.

Hur går en inspektion till?

– Det jag faktiskt gör på arbetsplatsen är att gå en skyddsrond. Då följer man en checklista och går igenom allt från luftkvalitet till maskiner. Och så går vi igenom den psykosociala biten också, med mycket fokus på hur man behandlar varandra med respekt. Det ska också finnas rutiner på alla arbetsplatser så att man som anställd vet hur man ska göra vid till exempel kränkningar.

Som regionalt skyddsombud ska man vara neutral. Man får inte värva medlemmar till facket eller väcka fackliga frågor utan vara en tillgång för både arbetsgivaren och för de anställda. Så är det bland annat på grund av att ersättningen till regionala skyddsombud kommer från staten.

– Som regionalt skyddsombud granskar jag även chefens arbetsmiljö, alla ska ha en bra dag på jobbet, oavsett de är med i facket eller är arbetsgivare. Det är jätteviktigt.

Trots detta så föreslog Svenskt Näringsliv härom dagen att man ska ersätta de fackliga skyddsombuden men så kallade neutrala skyddsombud. Vad tycker du om det?

– Det hade varit förödande. Dels för att cheferna då kommer att kunna välja vem man vill till skyddsombud och dels för att man som skyddsombud behöver det fackliga stödet om saker och ting inte fungerar, säger Anna Andersson.

Läs LO Västsveriges Arbetsmiljörapport: "Jag är 23 år och kan aldrig mera arbeta."

Läs LOs rapport: Trakasserier av skyddsombud.
Läs: Vad gäller vid kränkning av skyddsombud?

Carin Malmberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.